marjasäilykkeitä

maku&marja

3.8.2013 Fiskars

 

Säilöminen vaatii tarkkaa hygieniaa. Tässä ohje säilöntäastioiden puhtauden varmistamiseksi Kotiliesi-lehdestä 2012.

Käytä säilöntään vain ensiluokkaisia raaka-aineita. Yksikin homeinen tai pilaantunut marja voi pilata koko säilykkeen. Perkaa tuotteet tarkasti. Huuhdo pölyiset ja multaiset tuotteet hyvin. Pese säilöntäastiat huolellisesti. Upota kuivahtaneet pullot, tölkit, kannet ja korkit kylmään  veteen likoamaan yön yli. Pese kuumalla vedellä, astianpesuaineella, pulloharjalla tai astianpesuharjalla. Tölkit voi pestä myös astianpesukoneessa yli 65-asteen ohjelmalla. Kääri puhtaiden pullojen ja tölkkien ympärille sanomalehtipaperia. Pinoa paketit 100-asteiseen uuniin ja anna kuumentua noin 15 minuuttia. Kiehauta kannet ja korkit vesikattilassa. Kumitulpat eivät kestä keittämistä, kasta ne vain nopeasti kuumaan veteen. Täytä kuumat pullot ja purkit kuumalla säilykkeellä ääriään myöten. Sulje astiat heti kuumennetuilla kansilla. Pyyhi pullot ja purkit puhtaiksi ja nimea nimilapuilla. Varastoi säilykkeet puhtaassa, viileässä ja pimeässä kellarissa tai jääkaapissa.

 

Rommiruukku omenista

Resepti ET-lehdestä. Tämä sopii erittäin hyvin suklaakääretortun

tai sacherkakun väliin.

                      1 kg              omenoita

                      750 g            sokeria

                      4 dl                rommia (vaaleata)

                      6                    tähtianista

                      Pese omenat, halkaise ja poista siemenkodat. Voit kuoria

                      omenat, jos haluat. Lohko omenat kannelliseen purkkiin.

                      Kaada rommi kulhoon, sisää sokeri. Sekoita kunnes sokeri

                      sulaa. Kaada liemi omenoiden päälle, niin paljon että

                      kaikki peittyvät. Lisää anikset. Sulje kansi tiiviisti, heiluttele

                      vielä purkkia.

                      Säilytä pimeässä, huoneenlämmössä. Syksystä jouluun, silloin

                      valmista.

Samalla menetelmällä voi valmistaa rommiruukkua marjoista. Voit lisätä aina uuden kauden marjoja sitä mukaa kuin niitä kypsyy ja lisätä sokeroitua rommia niin, että marjat peittyvät. Ruukkuun syntyy kauniilta näyttäviä kerroksia eri marjoista

 

Inkiväärillä maustettu mansikka-raparperihillo
500 g raparperia
1,5 l mansikoita
0,5 dl vettä
1 tl raastettua sitruunankuorta
6 dl hillosokeria
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

Puhdista ja paloittele raparperit ja mansikat. Pane ne veden ja sitruunaraasteen kanssa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia kannen alla. Sekoita hillosokeri joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia. Jäähdytä noin 15 minuuttia. Kuori vaahto ja sekoita raastettu inkivääri joukkoon. Kaada hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä.


Mausteinen karviais-omenahillo
2 l omenalohkoja, esim Valkea Kuulas
2 dl vettä
1 sitruunan mehu
1 l punaisia karviaisia
4 kanelitankoa
1-2 vaniljatankoa
1 kg hillosokeria

Mittaa vesi ja omenalohkot kattilaan. Kiehauta  ja anna omenoiden höyrystyä ja pehmentyä kannen alla 10 minuuttia. Soseuta. Lisää sitruunan mehu. Huuhdo ja puhdista karviaiset  ja lisää ne kanelitankojen kanssa omenasoseeseen. Puolita ja halkaise vaniljatangot ja lisää joukkoon. Lisää hillosokeri ja kuumenna sose uudelleen. Keitä noin 10 minuuttia. Ota kattila liedeltä. Poista maustetangot. Jäähdytä noin 30 minuuttia ja sekoittele välillä niin karviaiset jäävät tasaisesti omenasoseeseen. Kaada hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin.
Säilytä viileässä

 

Pihlajanmarjahyytelö
(sopii liharuokien lisäkkeeksi, erityisesti riistalle)

2 l pihlajanmarjoja
½ l vettä
n.600 g hillosokeria (100g/1 dl mehua)
(2-3 rkl konjakkia)

Keitä huuhdottuja marjoja ja vettä hiljalleen kannen alla, kunnes marjat ovat vaalenneet ja mehu on irronnut. Siivilöi mehu tiiviin siivilän läpi. Mittaa mehu kattilaan ja sekoita siihen hillosokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen silloin tällöin varovasti sekoittaen reilut 10 minuuttia. Kuori vaahto. Mausta halutessasi konjakilla. Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin.

 

Vanhan ajan mansikkahillo

                      4 l                  mansikoita (kokonaisina eli pieniä tai keskikokoisia)

                      12 dl             sokeria

Laita sokeri ja marjat kerroksittain kattilaan. Anna mehustua  vähintään tunti. Lämmitä keitos kiehumispisteeseen ja keittele hiljalleen kattilaa välillä ravistellen, kunnes marjat ovat painuneet mehuun ja hillo on sakeaa. Jos syntyy vaahtoa, kuori se pois reikäkauhalla. Tölkitä kuumana!

 

Vadelmaviinietikka

Valitse sopiva väritön lasiastia viinietikan valmistukseen. Kaada sinne metsävadelmia 1/3 astian  tilavuudesta. Täytä astia tavallisella valkoviinietikalla. Aseta astia ikkunalle ja odota, että marjat muuttuvat valkoisiksi ja liemi punaiseksi. Siivilöi ja pullota.

Vadelmaviinietikka sopii salaattikastikkeisiin, erityisesti broilerille.