marjaleivonnaisia

maku&marja

3.8.2013 Fiskars

 

Mustikka-valkosuklaa muffinit

kappalemäärä riippuu muffinivuoan koosta

                      3                    munaa

                      1,5 dl            sokeria

                      100 g            voita

                      4 dl                vehnäjauhoja (karkeita)

                      2 tl                 leivinjauhetta

                      1 dl                vaniljakastiketta (Dr Ötker)

                      100 g            valkosuklaata

                      200 g            jäisiä mustikoita

                      Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita keskenään

                      jauhot ja leivinjauhe. Rouhi valkosuklaa.

                      Sekoita muna-sokerivaahto jauhoihin nuolijalla. Samoin sula voi

                      ja vaniljakastike pieninä erinä. Käännä joukkoon valkosuklaa-

                      rouhe. Viimeiseksi jäiset mustikat yhdellä kauhaisulla.

 

                      Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 min.


Perinteinen pullapohjainen mustikkapiirakka
pohja:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 dl sokeria
2 tl kardemummaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

täyte:
1-1,5 l mustikoita
1-2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

Valmista pohja pullataikinan tapaan.
Ota taikinasta kolme neljännestä ja kauli se reunallisen uunipannun kokoiseksi levyksi.
Kohota ja kauli loput taikinasta ohueksi levyksi. Tästä tulee piirakalle ristikko.

Survo mustikat kevyesti sokerin kanssa ja sekoita joukkoon perunajauhot. Voitele piirakan ristikko munalla ja ripottele päälle raesokeria. Leikkaa tästä leivinpyörällä 1,5 cm:n nauhoja. Voitele ja koristele raesokerilla myös piirakan reunat. Levitä marjaseos pohjalevylle. Huom!: on tärkeää, ettei marjaseos ole kovin kylmää, jottei kohoaminen epäonnistu.
Tee ristikko piirakan päälle.

 Paista 15-20 minuuttia 225 asteisessa uunissa.

 

Kääretorttu tattarijauhoista

(gluteeniton)

                      pohja:

                      lasillinen munia

                      lasillinen sokeria

                      lasillinen tattarijauhoa

                      1 tl leivinjauhetta

                      täyte

                      n. 4 dl sokeroitua raakasosetta mansikoista

                      n. 4 dl raparperihilloketta

                      n. 2-3 dl kermavaahdon ja maitorahkan seosta, miedosti sokeroitua

Valmista kaikki kolme täyteseosta valmiiksi ennen pohjan paistamista, sillä tortun kääriminen täytyy tehdä heti kuumana. Laita pöydälle valmiiksi uunilevyn kokoinen leivinpaperi, jolle ripottelt sokeria tasaisesti.

Valmista pohja vatkaamalla munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää varovasti sekoittaen jauhojen ja leivinjauhon seos. Kaada taikina reunalliseen , leivinpaperilla peitettyyn uunivuokaan. Paista kakkulevyä n. 5-8 minuuttia 200 asteisessa uunissa kunnes taikina ei tartu siihen painettuun tikkuun.

Kumoa valmis kakkulevy heti sokeroidulle paperille. Levitä ensin kostein ainesosa eli mansikkasose. Seuraavaksi levitä raparperihilloke ja viimeiseksi laita lusikalla kermaseosta leveyssuuntaiseksi vyöhykkeeksi n. 10cm etäisyydelle etureunasta. Soseita ei pidä levittää aivan takareunaan asti ja sivuillekin kannattaa jättää vähän paljasta pintaa. Tee tämä kaikki nopeasti. Kääri torttu paperia apuna käyttäen rullalle, paketoi se leinpaperiin ja anna vetäytyä mielellään viileässä.

 

Vadelma-juustokakku

pohja:
200 g digestivekeksejä
75 g voita

täyte:
500 g maitorahkaa
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
2 dl sokeria
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria
2 dl vadelmia

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai huhmaressa. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita tasaiseksi. Voitele melko korkeareunainen vuoka ja painele muruseos vuoan pohjalle.

Sekoita täytteen aineet keskenään kulhossa vadelmia lukuun ottamatta. Kaada täyte vuokaan.
Painele pinnalle vadelmia.

 

Punaherukkapiirakka

voi tehdä myös muista marjoista tai raparperista
muruseos:
8dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2tl soodaa
2tl vaniljasokeria
250g voisulaa

pohja:
n.2/3 muruseoksesta
2dl piimää
1 kananmuna


täyte:
1l punaherukoita
500 g rahkaa
2dl sokeria
2 kananmunaa
3tl vaniljasokeria

pinnalle:
n.1/3 muruseoksesta
Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voi sula. Ota 2/3 eri kulhoon ja lisää siihen pohjan aineet. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle pellille ja laita marjat päälle. Sekoita täyteaineet keskenään ja laita marjojen päälle. Laita vielä loppu muruseoksesta piirakan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa n.45 min.


Marjatorttu

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

125 g voita

1 munankeltuainen

1 rkl kylmää vettä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuainen ja sekoita tasaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä  noin tunti.

Täyte:

                      3 munaa

                      250 g Mascarpone-juustoa

                      1 dl creme fraiche´a

                      1 dl sokeria

                      100 g mantelimassaa raastettuna

                      1 sitruunan raastettu kuori

Sekoita täytteen aineet keskenään.

Päälle:

                      3 dl marjoja – vadelmia, mustikoita, kirsikoita tai muita

                      ½ dl mantelilastuja

Levitä pohja piirakkavuokaan ja paista sitä 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Levitä täyte, sen päälle marjat ja viimeiseksi ripottele mantelilastut. Paista n. 45 minuuttia.

 

Karviaispiirakka

Pohja:

                      3 dl vehnäjauhoja

                      2 rkl sokeria

                      100 g voita

                      2 rkl kermaa

Nypi vehnäjauhot, sokeri ja voi keskenään. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuokaan.

Päälle:

                      Karviaisia

Levitä karviaiset pohjan päälle tasaisesti ja paista 175 asteisessa uunissa 40-60 minuuttia.

Kastike:

                      2 dl kermaa

                      1 ¾ dl fariinisokeria

Keitä seosta hetki ja kaada paistetun piirakan päälle. Annetaan jäähtyä ennen tarjoilua.

 

Täytekakku

Pohja:                                 lasillinen munia (n. 5 kpl)

                                            lasillinen sokeria

                                            lasillinen vehnäjauhoja

                                            1 tl leivinjauhetta

Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää varovasti käännellen jauhot, johon leivijauhe on sekoitettu. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa n. puoli tuntia, testaa kypsyys puutikulla. Kun taikina ei  tartu tikkuun, on se kypsä.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä lautaselle ja halkaise se kahdeksi kerrokseksi.

Väliin:                                 n. 1 litra marjoja esim. punaherukoita, mansikoita tai karviaisia.

                                            1 purkki rahkaa

                                            1 purkki kuohukermaa

                                            sokeria

Soseuta marjat ja lisää niihin sokeria maun mukaan. Jos käytät karviaisia, valmista sose kuumentamalla marjoja kunnes ne ovat pehmeitä. Aja kuumat marjat sosemyllyn läpi, jolloin kuoret jäävät jäljelle. Levitä marjasosetta alemmalle kakkupohjan puoliskolle. Anna välillä imeytyä ja laita lisää sosetta. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen rahka ja sokeria maun mukaan. Levitä seosta marjasoseen päälle. Aseta kakkupohjan ylempi puolisko alemman päälle. Levitä kannelle marjasosetta ja anna imeytyä. Voit myös halutessasi ensin kostuttaa sitä maidolla. Levitä loput rahka-kerma-seoksesta päälimmäiseksi.

Päälle:                                2 purkkia kuohukermaa

                                            sokeria

                                            jotain kauniita kuivia marjoja

Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kakun päälle. Koristele ripottelemalla marjoja päälle.