marjajälkiruokia

 

maku&marja

3.8.2013 Fiskars

 

Marjakiisseli

(esim. karviaisista)
Perkaa ja huuhtele n. 3/4 litraa mielellään raa'anpuoleisia marjoja.
Keitä ne 1/2 litrassa vettä, johon on sekoitettu 1/2-1 dl sokeria tai hunajaa. Keittele marjoja hitaasti kannen alla, kunnes ne ovat pehmeitä.
Sekoita 3 rkl perunajauhoja tilkkaan kylmää vettä. Kaada seos hämmennellen marjakeitokseen.
Kiehauta kiisseli nopeasti. Kaada se sitten tarjoiluastiaan.
 

Vanhan ajan kerroskiisseli

8-10 annosta

                      7 dl                sokeroimatonta punaviinimarjamehua

                      2,5 rkl           perunajauhoja

                      1 dl                sokeria

 

                      7 dl                maitoa         

                      2,5 rkl           perunajauhoja

                      2 rkl               vaniljasokeria

                      0,5 dl            sokeria

Keitä sekä sekä marjakiisseli että maitokiisseli. Mittaa mehu, perunajauhot ja sokeri kattilaan. Kuumenna hiljalleen sekoitellen, kunnes ensimmäiset kuplat pulpahtavat pintaan. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä. Valmista maitokiisseli samalla tavalla.

Kaada jäähtyneet kiisselit kerroksittain tarjoilu-astiaan valkoinen alle, punainen päälle. Laita hetkeksi jääkaappiin.

 

Mustikkavanukas

3-4 annosta

                      2 dl kuohukermaa

                      ½ vaniljatanko

                      1 ½ dl mustikoita

                      2 dl maitoa

                      1 dl hyytelösokeria

Kiehauta kerma ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Nosta kattila syrjään ja peitä kannella ja anna kerman maustua 10 minuuttia. Soseuta mustikat ja paina siivilän läpi tasaiseksi soseeksi. Lisää kattilaan maito, mustikkasose ja hyytelösokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä puoli minuuttia. Jaa seos jälkiruoka-astioihin ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia tai seuraavaan päivään.

 

Vispipuuro

                      1 l   vettä

                      4-5 dl puolukoita

                      1 dl sokeria

                      1,5 dl mannasuurimoita

Survo marjat kattilan pohjalla ja lisää vesi. Keitä seosta 10-15 minuuttia. Siivilöi marjat, jos haluat tasavärisen puuron. Voit jättää myös jättää kuoret puuroon, jolloin saat kuidut hyödynnettyä ravintona. Vispilöi sokeri ja mannasuurimot kiehuvaan seokseen. Hauduta puuroa noin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.

Puolukoiden sijasta voit käyttää herukoita, karviaisia, raparperia tai kuivattuja aprikooseja. Aprikoosit on liotettava yön yli ennen puuron valmistusta.

 

Tattarimarjapuuro

(gluteeniton)

                      6 dl vettä

                      3-4 dl  puolukoita, herukoita tai vadelmia

                      3 dl tattarihiutaleita

                      1 dl sokeria

                      ½ tl suolaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää muut aineet ja keitä 5-10 minuuttia. Puuro on hyvää sekä kuumana että kylmänä.

 

Mustaherukkaruispuuro

                      8 dl vettä

                      3 dl ruishiutaleita

                      ½ dl sokeria

                      ½ tl suolaa

                      3 dl mustaherukkasosetta

Sekoita kiehuvaan veteen ruishiutaleet, sokei ja suola. Hauduta puuro kypsäksi, noin 10 minuuttia. Lisää mustaherukkasose ja sekoita tasaiseksi.