kahvitusten leivonnaisia

ELLI HEIKKILÄN APPELSIINIKAKKU

taikina

250 g                                  voita

2,5 dl                                  sokeria

4                                          munaa

 5,5 dl                                 vehnäjauhoja

1,5 tl                                    leivinjauhetta

1 tl                                       vaniljasokeria

(1                                        sitruuna, sen raastettu kuori ja mehu)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan. Sekoita jauhot ja muut kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.( Sekoita joukkoon lopuksi sitruunamehu) Paista n. 50 minuuttia 180ºC:ssa.

appelsiiniliemi

1,5 dl            sokeria

1                    appelsiini

Kuori appelsiini ohuelti ja leikkaa kuoresta hienonhienoja tikkumaisia suikaleita. Purista mehu. Pane aineet kattilaan ja kuumenna kunnes sokeri sulaa.

Kumoa hiukan jäähtynyt kakku lautaselle ja valele pintaa appelsiiniliemellä. Anna imeytyä ja lusikoi lisää lientä kunnes kaikki on imeytynyt kakkuun. Appelsiinisuikaleet jäävät kakun pinnalle.

 

PIIMÄKAKKU

taikina

3 dl                piimää

1 tl                 soodaa

1 tl                 leivinjauhetta

1,5 dl            fariinisokeria

2 dl                siirappia

1 tl                 jauhettua neilikkaa

1 tl                 jauhettua pomeranssikuorta

2 dl                rusinoita tai kuivattuja karpaloita

100 g            voita sulatettuna

5 dl                vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista n. 1 tunti 200ºC:ssa.

 

ANNELIN KOOKOSPIKKULEIVÄT

taikina

1 dl                sokeria

2 dl                kookoshiutaleita

1 dl                kauraryynejä

1 rkl               vaniljasokeria

1                    muna

2 rkl               voita sulatettuna

Kaikki aineet sekoitetaan ja taikinasta laitetaan lusikalla kasoja leivinpaperille. Paistetaan 10-15 minuuttia 175ºC:ssa.

 

MARTTOJEN OMENAPIIRAKKA, uunipellin kokoinen

Taikina

6 dl vehnäjauhoja

1,5 dl sokeria

1 tl soodaa

2 tl leivinjauhetta

250 g sulatettua voita

Tee taikina sekoittamalla kuivat aineet keskenään ja lopuksi sekoittamalla siihen sulatettu voi. Painele reilu puolet taikinasta uunipellille.

 

Täyte

1,5 purkkia rahkaa

1,5 dl piimää

1,5 dl sokeria

3 munaa

1 tl vaniljasekoria

omenalohkoja

Levitä omenalohkot taikinan päälle. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada piirakan päälle. Ripottele lopputaikina murusina täytteelle.

Paista 200°C:ssa 30-40 minuuttia.

 

FETAPINAATTIPIIRAKKA, uunipellin kokoinen

Taikina

250 g voita

3,5 dl vehnäjauhoja

4 rkl vettä

1,5 dl juustoraastetta

Nypi voi ja jauhot, lisää vesi ja juustoraaste. Levitä uunipellille ja esipaista pohjaa 225 asteessa n. 10 minuuttia.

 

Täyte

4 pussia pakastepinaattia

pari valkosipulin kynttä

250g fetaa

2 muna

2,5dl kermaviiliä

juustoraastetta

mausteeksi suolaa ja mustapippuria

 

Sulata pinaatit pannulla ja paista miedolla lämmöllä kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Sekoita pinaatti, feta, kermaviili, kananmuna ja valkosipuli blenderissä ja levitä seos esipaistetun pohjan päälle. Päälimmäiseksi ripottele juustoraaste. Paista 200 asteessa 15 minuuttia eli kunnes päällinen ja reunat saavat kauniin värin.