intialaisia ruokia

Järjestimme 12.9.2013 ruokaillan, jossa tutustuimme intialaiseen ruokaan ja valmistimme yhdessä ateriakokonaisuuden.

Tässä aterian reseptit.

Ruokaohjeet 12:lle

Mangolassi

3 prk              mangoa (säilykepurkki a 425g)

7½ dl             maustamatonta jogurttia

3 dl                maitoa

1½ tl              hunajaa tai sokeria

1.Kaikki ainekset sekoitetaan tehosekoittimessa.

2.Kaada juoma laseihin.

 

Makea linssikeitto

1              sipulia kuutioina

2 rkl         voita tai öljyä

4½ dl       appelsiinimehua

1½ l         vettä

2              kasvisliemikuutiota

1½ tl        chilijauhetta

4-5 rkl      mangochutneyta (kaupan purkista)

4½ dl       punaisia linssejä

1 prk        creme fraichea

1.Kuullota sipuli voissa/ öljyssä.

2.Lisää appelsiinimehu, vesi, liemikuutiot, chilijauhe ja mangochutney.

3.Huuhdo linssit huolella siivilässä kylmällä juoksevalla vedellä.

4.Kaada linssit kattilaan.

5.Anna kiehua n. 30 minuuttia.

6.Soseuta sauvasekoittimella.

7.Lisää lopuksi creme fraiche.

 

Naan-leipä

3  dl

Turkkilaista jogurttia

3  dl

Maitoa

¾ palaa

Hiivaa

1½  tl

Suolaa

3  tl

Sokeria

N.10  dl

Vehnäjauhoja

75  g

voita sulatettuna

n.50  g

voita sulatettuna voiteluun

1.Liuota kädenlämpöiseen jogurtti-maitoseokseen hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhot sekoittaen ja lopuksi voisula. Peitä leivinliinalla. Kohota kaksinkertaiseksi.

2.Jauhota pöytä. Jaa taikina niin moneen osaan, että jokaiselle ruokailijalle tulee 2 leipää. Taputtele palat puhtaalle pellille (älä käytä leivinpaperia) 2 -3 mm:n paksuisiksi soikioiksi. Voit myös kaulia soikiot pöydällä.

3.Paista heti 275 asteessa uunin yläosassa 5 - 7 min.

4.Kauli ensimmäisten leipien paistuessa pöydällä seuraavat leivät. Siirrä ne kuumalle, uunista otetulle pellille. Paista.

5.Voitele leivät paistamisen jälkeen voisulalla. Peitä leivät.

VINKKI Leivinpaperia ei voi käyttää, koska se ei kestä 275 asteen lämpöä.

 

Uunikukkakaali

1kg          kukkakaalia

6 rkl         öljyä

3 tl           garam masalaa

3 tl           korianteria

3 tl           juustokuminaa eli jeeraa

1½ tl        kurkumaa

1½ tl        suolaa

1.Sekoita kulhon pohjalla öljy ja mausteet.

2.Pilko kukkakaalit pieniksi kukinnoiksi ja kaada ne öljy-mausteseokseen. Kääntele kukkakaalin kukinnot kauttaaltaan seoksessa.

3.Levitä kukkakaalit leivinpaperin päälle.

4.Paista 220C uunissa 10-15 minuuttia.

 

Pinaattijuusto eli palak paneer

3        sipulia

3        valkosipulinkynttä

3 rkl   öljyä

1½ tl  juustokuminaa eli jeeraa

1tl      inkivääritahnaa tai tuoretta raastettua inkivääriä

5 ps (a 150g) pakastepinaattia

6 dl    ruokakermaa

600 g leipäjuustoa

1½ tl   suolaa

1,Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä.

2.Mausta juustokuminalla ja inkiväärillä. Sekoita muutama minuutti, jotta maut irtoavat.

3.Lisää jäinen pinaatti ja kuumenna kunnes pinaatti sulaa.

4.Kaada pannulla ruokakerma ja kiehauta.

5.Lisää lopuksi juustokuutiot.

6.Mausta suolalla.                   

 

Mintturaita

1prk        bulgarian jogurttia

2              pientä sipulia

2              valkosipulinkynttä

4 rkl         tuoretta korianteria

6 rkl         tuoretta minttua

                mustapippuria

½ tl          suolaa

1.Hienonna sipulit ja yrtit.

2.Sekoita kaikki ainekset jogurttiin.

3.Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

 

Chucumper

2              punasipulia hienoksi silputtuna

4              avomaakurkkua pieneksi silputtuna

200 g       kypsiä tomaatteja silputtuna

4-5 rkl      tuoreita  korianterin lehtiä silputtuna

2 punainen ja 2 keltainen chili silputtuna

4 rkl         sitruunan mehua

n.4 dl       suolapähkinöitä rouhittuna

1 tl           mustapippuria rouhittuna

yht. 3 tl intialaisia mausteita sekaisin  esim. garam masalaa, korianteria, kurkumaa, jeeraa, currya

suolaa maun mukaan valmiiseen sekoitukseen

Sekoita pilkotut ainekset, mausteet  ja neste  kulhossa. Anna maustua hetki.  Lisää suolaa vasta vähän ennen tarjoilua, jotta vihanneksista ei irtoa liikaa nestettä.

 

Mangochutney

3 kpl    tuoretta mangoa tai Pirkka pakaste- mangoa 3 pussia

75 g    tuoretta inkivääriä

2 kpl    tuoretta chiliä

6 kpl    valkosipulinkynttä

200g   kuivattuja taateleita

1 kpl   kanelitanko

1 tl       suolaa

1 tl       neilikkaa

½ dl     viinietikkaa

2 dl      vettä

1 dl      fariinisokeria

1.Kuori mangot, irrota ja paloittele hedelmäliha. Tai anna pakasteiden sulaa.

2.Kuori ja silppua inkivääri, halkaise chilit ja poista siemenet, hienonna puolikkaat.

3.Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Paloittele taatelit.

4.Laita kattilaan kaikki aineet.  Keitä miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Sekoita silloin tällöin.

5.Kaada kuuma chutney puhtaisiin kuumennettuihin  lasipurkkeihin.  Maut tasaantuu muutaman päivän kuluessa.

 

Porkkanahalva

4 rkl         voita

8              raastettua porkkanaa

4 dl          täysmaitoa

2 tl           kanelia

1 tl           kardemummaa

8 rkl         sokeria

2 rkl         siirappia

n. 1dl       rusinoita

1.Sulata voi kattilassa ja freesaa porkkanaraastetta muutama minuutti.

2.Lisää maito ja muut ainekset.

3.Keitä hiljalleen tunnin verran, kunnes maito on imeytynyt. Varo ettei maito pala.

4.Jäähdytä.

Tarjoile lisänä makeutettua maustamatonta jogurttia. Eli lusikoi jogurtti annoksen päälle kastikkeeksi.